Dry Needling voor de juiste spierbalans

Dry Needling wordt gebruikt in de fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van spierklachten en de spierbalans. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren snel en effectief kunnen worden ontspannen. Meestal is de verbetering direct voelbaar en de resultaten zijn in combinatie met gerichte oefeningen veelbelovend.

Oorzakelijke factoren van spierverhardingen zijn:

  • Door een acuut moment, na een verkeerde beweging of trauma
  • Chronisch door langdurig verkeerde houding en beweging
  • Langdurige overbelasting bij sporters
  • Langdurige afwezigheid van beweging, na gips, brace of sling
  • Psychologische factoren zoals stress
foto-80
foto-83

Klachten kunnen zich uiten door pijn ter plekke in een spier, met of zonder uitstraling, bewegingsbeperkingen in gewrichten, stijfheid, verminderde kracht, pijnklachten in pezen en aanhechtingen, pijn ontwijkend gedrag, tintelingen en pijn in de arm of been.

Het inbrengen van het naaldje voel je niet of nauwelijks. Wanneer de spierknoop wordt geraakt krijg je een aanspanning of ’twitch’. Dit gaat heel snel en kan soms wat pijnlijk aanvoelen. Als daarbij je ´herkenbare´ pijn ervaren wordt, dan is de kans groot dat de dry needling behandeling een positief effect oplevert. Er kunnen na reacties ontstaan zoals stijfheid, zwaar gevoel, moeilijke coördinatie en dat je je soms een beetje naar voelt. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, dit verdwijnt meestal snel weer binnen 24 uur.

De verklaring van het effect van dry needling is gebaseerd op basis van fysiologie en biochemische processen. De reactie van het naaldje in een spierverharding is een onwillekeurige aanspanning van die spier. Het gevolg van die spieraanspanning is juist ontspanning. Dit kennen we ook uit de sport, na een aanspanning volgt een diepere
ontspanning.

Hoe vaak dry needling?

Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Heb je beenklachten, schouder of bovenarmklachten, knieklachten, rugklachten of andere klachten in het bewegingsapparaat dan kan dry needling een onderdeel zijn van het behandelplan.

Verwijzing niet noodzakelijk

U kunt naar ons verwezen worden door een huisarts of medisch specialist, maar u mag ook zonder verwijzing direct een afspraak bij ons maken.

Tarieven en vergoedingen

Dry needling is een onderdeel van een behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Fysiotherapie de Dijken heeft met veel verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Als wij geen overeenkomst met de zorgverzekeraar hebben of u bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten van de gegeven behandelingen voor uw eigen rekening. Check voor de zekerheid altijd met uw eigen zorgverzekeraar wat er vergoed wordt in uw specifieke situatie.

Maak een afspraak bij ons